Wyrazista w smaku pizza z wędzonym łososiem. Do miłośników włoskiej kuchni. Gotowa pizza podana w towarzystwie oliwy z oliwek będzie idealnym dopełnieniem romantycznej kolacji.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody,
następnie dodajemy cukier i 3 łyżki mąki.
Odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy ze solą. Dodajemy rozczyn drożdży,
oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ugniatamy około 10 min.
Następnie odstawiamy przykryte ściereczką na
godzinę do wyrośnięcia.
Gotujemy pomidory z oliwą, doprawiamy solą,
cukrem, oregano i pieprzem. Dusimy sos na
wolnym ogniu około 10 minut, aby zgęstniał.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Z ciasta
formujemy koło, smarujemy wierzch oliwą.
Nakładamy przestudzony sos oraz posypujemy
suszonym oregano.
Kroimy mozzarellę w plasterki i rozkładamy ją na
pizzy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser
Cheddar i posypujemy nim ciasto.
Następie rozkładamy plasterki papryki i kapary.
Pizze pieczemy około 12- 15 minut (5 minut przed
końcem pieczenia,układamy na wierzchu
pokrojone plasterki łososia).
Pizzę podajemy z oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz