Pizza Tuna

Jeżeli szukasz wyrazistego smaku, tuńczyk będzie dobrym wyborem. Jest to ciekawy zamiennik mięsa. Czerwona cebula przełamie smak rybny. Jest to ciekawe połączenie, które obowiązkowo musisz wypróbować.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatki:

  • Gotowy sos pomidorowy do pizzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • Świeża pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę łączymy z drożdżami, oliwą, solą i ciepłą

wodą. Najpierw przy pomocy łyżki, następnie

ciasto zagniatamy dłońmi. Po uzyskaniu

jednolitego ciasta odstawimy je w ciepłe miejsce na

pół godziny.



Krok 2

W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy

dodatki do pizzy: tuńczyka odsączamy z oleju

i dzielimy na średniej wielkości kawałki, cebulę

kroimy w piórka i mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 220ºC.

Z przygotowanego ciasta forujemy placek

w kształcie koła. Wierzch pokrywamy sporą ilością

sosu pomidorowego i posypujemy oregano

oraz równomiernie startą mozzarellą.



Krok 4

Pieczemy 10-15 minut.



Krok 5

Po wyjęciu z pieca pokrywamy wierzch pizzy

kawałkami tuńczyka oraz piórkami cebuli. Przed

podaniem posypujemy pizzę świeżą pietruszką.



Wskazówki

Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.