Jeżeli szukasz wyrazistego smaku, tuńczyk będzie dobrym wyborem. Jest to ciekawy zamiennik mięsa. Czerwona cebula przełamie smak rybny. Jest to ciekawe połączenie, które obowiązkowo musisz wypróbować.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę łączymy z drożdżami, oliwą, solą i ciepłą
wodą. Najpierw przy pomocy łyżki, następnie
ciasto zagniatamy dłońmi. Po uzyskaniu
jednolitego ciasta odstawimy je w ciepłe miejsce na
pół godziny.
W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy
dodatki do pizzy: tuńczyka odsączamy z oleju
i dzielimy na średniej wielkości kawałki, cebulę
kroimy w piórka i mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Nastawiamy piekarnik na 220ºC.
Z przygotowanego ciasta forujemy placek
w kształcie koła. Wierzch pokrywamy sporą ilością
sosu pomidorowego i posypujemy oregano
oraz równomiernie startą mozzarellą.
Pieczemy 10-15 minut.
Po wyjęciu z pieca pokrywamy wierzch pizzy
kawałkami tuńczyka oraz piórkami cebuli. Przed
podaniem posypujemy pizzę świeżą pietruszką.
Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Dodaj komentarz