Pizza z czosnkiem i salami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3,5 dag drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • ⅔ szkl. ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 10 dag żółtego startego sera
  • 10 dag salami
  • 5 dag parzonego boczku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 3 łyżki ketchupu
  • Oregano
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtko, oliwę, drożdże, ciepłą wodę. Wszystko razem dokładnie wyrabiać przez 10-15 minut (można wyrabiać robotem z hakiem). Rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Następnie posmarować ketchupem, posypać suszonym oregano. Ułożyć pokrojone plasterki czosnku, pokrojoną cebulę, salami, boczek. Posypać startym na tarce żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.