Pizza w wersji na słodko, idealna dla dzieci. Jeśli szukasz przepisu na oryginalny posiłek dla dzieci, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam
Wegetariańskie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki łączymy dodając stopniowo przygotowany zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Pomidory wykładamy do garnka, dodajemy resztę składników. Gotujemy na większym ogniu bez przykrycia. Na koniec zmiksować na gładki sos.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Z ciasta formujemy okrągły placek i pokrywamy go przygotowanym sosem pomidorowym. Na sosie układamy plasterki mozzarelli.
Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Plasterki ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Układamy owoce równomiernie na pizzy. Brzegi posypujemy sezamem.
Pizzę pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz