Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać obie mąki, sól i oliwę, wyrobić, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Śmietanę włożyć do małego rondelka, połączyć z ziołami, mieloną papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli, podgrzać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do śmietany, wymieszać, ostudzić. Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy i rozgrzać w temp 200 stopni. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięty krążek ciasta posmarować sosem, wyłożyć pieczarki z cebulą, pokrojony boczek i posypać żółtym serem. Zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 7-8 minut. ( Pizzę można upiec na blaszce około 15 minut w temp 200 stopni )
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Następnie dodać obie mąki, sól i oliwę, wyrobić, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia.
Śmietanę włożyć do małego rondelka, połączyć z ziołami, mieloną papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli, podgrzać.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać do śmietany, wymieszać, ostudzić.
Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy i rozgrzać w temperaturze 200°C.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięty krążek ciasta posmarować sosem, wyłożyć pieczarki z cebulą, pokrojony boczek i posypać żółtym serem. Zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 7-8 minut (pizzę można upiec na blaszce około 15 minut w temperaturze 200°C).
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz