Zupa grzybowa z ziemniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 kremowy serek topiony ( 100 g)
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 l wody
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.  

Krok 2
Suszone grzyby dokładnie wypłukać i zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki. 

Krok 3
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać starte warzywa, poddusić. Wsypać do wywaru z grzybami i gotować przez kilka minut.  

Krok 4
Następnie dodać topiony ser i mleko wymieszane z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić, wyłożyć na talerze, zalać zupą i podawać.

Wskazówki

Zupę grzybową można podawać z łazankami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis