Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
Suszone grzyby dokładnie wypłukać i zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać starte warzywa, poddusić. Wsypać do wywaru z grzybami i gotować przez kilka minut.
Następnie dodać topiony ser i mleko wymieszane z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić, wyłożyć na talerze, zalać zupą i podawać.
Zupę grzybową można podawać z łazankami.
Dodaj komentarz