Pizza z salami i mięsem z kurczaka

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek czerwonej cebulki
  • 1 łyżka ketchupu
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag salami
  • zioła prowansalskie
  • 5-10 dag startego żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, wsypać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej i pozostałą mąkę, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem, posypać posiekanymi pieczarkami, papryką, cebulą. Ułożyć pokrojone pieczone mięso, salami, oprószyć ziołami prowansalskimi, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.