Do miski wysapać przesianą mąkę, dodać sól, czubrycę, majeranek i oliwę. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i wodą, połączyć z mąką, wyrabiać około 8-10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony por, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę posypaną mąką, uformować pizzę, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-12 minut.
Następnie posmarować ketchupem ziołowym, wyłożyć podsmażone pieczarki.
Posypać pokrojoną w kostkę wędliną i serem pleśniowym.
Włożyć pizzę do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.
Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz