Pizza z serem pleśniowym

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 50 ml wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:

  • 1 średni por
  • 1 łyżka oliwy
  • 20-25 dag pieczarek
  • 15 dag wędliny ( szynka, boczek parzony )
  • 3-4 łyżki ketchupu z ziołami
  • 17 dag sera Brie
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wysapać przesianą mąkę, dodać sól, czubrycę, majeranek i oliwę. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i wodą, połączyć z mąką, wyrabiać około 8-10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony por, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę posypaną mąką, uformować pizzę, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-12 minut.





Krok 4

Następnie posmarować ketchupem ziołowym, wyłożyć podsmażone pieczarki.





Krok 5

Posypać pokrojoną w kostkę wędliną i serem pleśniowym.





Krok 6

Włożyć pizzę do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.





Wskazówki

Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.