Pizza z szynką parmeńską i jarmużem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii otartej
  • 100 g jarmużu
  • 150 g szynki parmeńskiej 
  • 1 duża kulka mozzarelli 
  • 150 g sera pleśniowego niebieskiego 
  • Papryczki jalapeño
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, olej, drożdże, cukier, sól i 3 łyżki oliwy. Wymieszać. Zagniatać ciasto dolewając stopniowo wody. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Uformować kulę, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.



Krok 2

Następnie rozwałkować je na dwa placki.



Krok 3

Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć stwardniałe łodygi. Podsmażyć na łyżce oliwy do momentu, aż liście zmiękną.



Krok 4

Przygotować sos: do przecieru pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię i oregano. Wymieszać. Posmarować sosem ciasto.



Krok 5

Na cieście ułożyć kawałki szynki parmeńskiej oraz jarmuż.



Krok 6

Ułożyć także kawałki sera lazur oraz mozarelli, a także pokrojone na plasterki oliwki i papryczki jalapeño.



Krok 7

Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.