Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, olej, drożdże, cukier, sól i 3 łyżki oliwy. Wymieszać. Zagniatać ciasto dolewając stopniowo wody. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Uformować kulę, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Następnie rozwałkować je na dwa placki.
Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć stwardniałe łodygi. Podsmażyć na łyżce oliwy do momentu, aż liście zmiękną.
Przygotować sos: do przecieru pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię i oregano. Wymieszać. Posmarować sosem ciasto.
Na cieście ułożyć kawałki szynki parmeńskiej oraz jarmuż.
Ułożyć także kawałki sera lazur oraz mozarelli, a także pokrojone na plasterki oliwki i papryczki jalapeño.
Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Dodaj komentarz