Pizza z szynką, serem, pomidorem i pieczarkami

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki do pizzy
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 4 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 180 ml ciepłej wody
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 plasterki szynki
  • ½ kuli sera mozzarella
  • 50 g sera pleśniowego typu gorgonzola
  • ⅓ cebula
  • ½ pomidora
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, drożdży, oliwy i soli zagnieść ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody. Następnie przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 2

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle.



Krok 3

Do przecieru dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszać.



Krok 4

Rozwałkować ciasto, posmarować przecierem.



Krok 5

Układać wszystkie składniki: najpierw pieczarki, a później kawałki mozarelli, szynki, sera gorgonzola, pomidora podzielonego na cząstki oraz krążki cebuli.



Krok 6

Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez około 13 minut z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.