Z ciepłej wody, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodać żółtko, oliwę, sól i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto i uformować pizzę o dowolnym kształcie. Ułożyć na desce, odłożyć na 20 minut. W międzyczasie włączyć piekarnik na 200 stopni i włożyć kamień do pieczenia pizzy. Wyrośnięty krążek ciasta posypać startym żółtym serem, ułożyć osączonego z zalewy tuńczyka, kawałki łososia, posypać cebulą i pokrojonym serem mozzarella. Pizzę zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 7-8 minut.
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Następnie dodać żółtko, oliwę, sól i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto i uformować pizzę o dowolnym kształcie. Ułożyć na desce, odłożyć na 20 minut.
W międzyczasie włączyć piekarnik na 200 stopni i włożyć kamień do pieczenia pizzy.
Wyrośnięty krążek ciasta posypać startym żółtym serem, ułożyć osączonego z zalewy tuńczyka, kawałki łososia, posypać cebulą i pokrojonym serem mozzarella.
Pizzę zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 7-8 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz