Wieprzowina z czosnkiem

Wieprzowina jest mięsem niezwykle popularnym w Polsce. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Podana z czosnkiem nabiera wyśmienitego smaku. Polecana jako danie dla całej rodziny.

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sos:
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w małe kawałki wieprzowinę i dolewamy sos sojowy.



Krok 2

Całość smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dusimy przez następne 20 minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą śmietankę Łaciatą, pokrojoną drobno cebulę dymkę i startą na tarce cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Mięso podajemy z sosem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.