TARTALETKI PISTACJOWE Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 240 g mąki
  • 70 g posiekanych pistacji
  • 40 g cukru
  • 100 g zimnego masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 100 g cukru brązowego
  • Skórka z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie

Spód tarty

Wymieszaj w misce mąkę, pokruszone pistacje oraz cukier. Dodaj masło pocięte w kostkę, żółtko oraz wodę i zagnieć ciasto które następnie umieścić w lodówce na godzinę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Ciastem wylep formę to tarty. Podziurkuj widelcem i umieścić w piekarniku na 15-20 min. do czasu zrumienienia.



Krem do tarty

Najlepiej aby składniki na krem były dopiero co wyjęte z lodówki. W misce zmiksuj na niskich obrotach mascarpone, śmietankę i cukier, uważając aby nie przebić śmietanki. Dodaj skórkę z pomarańczy, wymieszaj łyżką. Nałóż krem do wnętrza tarty, równo rozprowadzając. Udekoruj owocami wedle uznania!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.