Domowy słodki wypiek zawsze przysporzy wiele radości gościom. Przedstawiam przepis na tradycyjne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę: wykładamy ją papierem do pieczenia.
Do pierwszej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki.
W drugiej misce umieszczamy jajka i miksujemy je kilka minut. Dodajemy pozostałe płynne składniki i łączymy. Do sypkich składników wlewamy mokre i mieszamy delikatni łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy i tworzymy palcami charakterystyczne grudki. Posypujemy równo ciasto.
Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz