Placek jogurtowy z brzoskwiniami i kruszonką

Domowy słodki wypiek zawsze przysporzy wiele radości gościom. Przedstawiam przepis na tradycyjne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 puszka brzoskwiń

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę: wykładamy ją papierem do pieczenia.



Krok 2

Do pierwszej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki.



Krok 3

W drugiej misce umieszczamy jajka i miksujemy je kilka minut. Dodajemy pozostałe płynne składniki i łączymy. Do sypkich składników wlewamy mokre i mieszamy delikatni łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń



Krok 4

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy i tworzymy palcami charakterystyczne grudki. Posypujemy równo ciasto.



Krok 5

Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.