Świąteczne miękkie pierniczki

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 łyżeczek kakao
  • ½ szkl. miodu prawdziwego
  • 4 szkl. mąki + trochę do podsypki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opak. przyprawy do piernika
  • 4 pełne łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Konfetti gwiazdki różne kolory
  • Barwniki spożywcze różne kolory

Przygotowanie

Ciasto

Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść. Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory z ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 10 minut.



Lukier królewski

Do miski wsypać cukier puder, dodać białka jaj i sok z cytryny, utrzeć mikserem. Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika.




Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.