Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowo-kurczakowym

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sos:

  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g brunatnych pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki
  • ⅓ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka koperku
  • Masło Łaciate
  • Olej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i po 10 minutach odcisnąć z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodać mąkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładać masę i formować placki. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierze.



Krok 2

Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Opruszyć mąką. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty, następnie dodać kurczaka, obsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 7 minut na średnim ogniu. Wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.



Krok 3

Placki układać na talerzu, polać sosem i udekorować świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.