Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i po 10 minutach odcisnąć z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodać mąkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładać masę i formować placki. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierze.
Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Opruszyć mąką. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty, następnie dodać kurczaka, obsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 7 minut na średnim ogniu. Wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
Placki układać na talerzu, polać sosem i udekorować świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz