Placki dyniowo-ziemniaczane.

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa na placki

  • ok 0,5 kg dyni
  • 2 jajka
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Tłuszcz do smażenia

  • 200 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

Przygotowanie masy na placki

Oczyszczoną i obraną dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar powstałego soku. Wbić jajka, mieszając dodawać kolejno mąki, doprawić do smaku solą.



Smażenie placków

Dobrze wymieszaną masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, formując placki. Smażyć z obu stron na rumiano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.