Placki z brukwią

-
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Soja
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

0,5 kg ziemniaków

30 dag brukwi

0,5 marchewki

0,5 pora

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki posiekanego szczypioru

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

0,5 cebuli

1 łyżka masła Łaciate

20-30 dag pieczarek

1 łyżka śmietany Łaciata 18%

1 łyżeczka mąki pszennej

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

  • Obrane ziemniaki, marchew i brukiew zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub w malakserze. Do startych warzyw dodać posiekany por i szczypior.

Krok 2

  • Wsypać obie mąki, dodać jajko, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

Krok 3

  • Na rozgrzany olej wkładać nieduże porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Sos pieczarkowy

  • Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody, gotować pod przykryciem około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wody, połączyć z grzybami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0