Placki z cukinii

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • 6 łyżek mąki pszennej (ok. 60g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa/olej roślinny
  • dodatkowo: pół cebuli i 2 łyżki posiekanych świeżych ziół

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Składniki mieszamy.



Krok 2

Dodajemy roztrzepane jajko. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając, aby powstała gładka masa. Powstałą masę mieszamy z cukinie. Opcjonalnie dodajemy posiekaną cebulę i zioła.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej roślinny. Łyżką nakładamy niewielkie placuszki. Smażymy ok. 2-3 minut, do uzyskania z złotego koloru, wówczas przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1-2 minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.