Placki ziemniaczane z parmezanem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g parmezanu
  • 1 jajko
  • Olej
  • Sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść drobno siekanego szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy do miski i posypujemy solą. Po 10 minutach odlewamy wodę.



Krok 2

Do miski dodajemy mąkę, oliwę, czosnek, sól i pieprz oraz roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim placuszki. Pieczemy przez 10 minut po czym posypujemy startym parmezanem i ponownie zapiekamy przez 10 minut.



Krok 3

Podajemy posypane szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.