Kokosowe crumble z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Mąkę pszenną połączyć z mąką kokosową, dodać masło, cukier puder i żółtko. Palcami rozcierać do uzyskania kruszonki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( gdy jabłka są bardzo soczyste, odcisnąć sok), wymieszać z cynamonem, cukrem i cukrem z wanilią. Dno foremek do zapiekanek posmarować masłem, oprószyć bułką tartą, włożyć warstwę kruszonki. Następnie włożyć porcję jabłek, posypać rodzynkami i pozostałą kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Kruszonka:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kokosowej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki rodzynek
  • Masło Łaciate
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną połączyć z mąką kokosową, dodać masło, cukier puder i żółtko. Palcami rozcierać do uzyskania kruszonki.



Krok 2

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (gdy jabłka są bardzo soczyste, odcisnąć sok), wymieszać z cynamonem, cukrem i cukrem z wanilią.



Krok 3

Dno foremek do zapiekanek posmarować masłem, oprószyć bułką tartą, włożyć warstwę kruszonki.



Krok 4

Następnie włożyć porcję jabłek, posypać rodzynkami i pozostałą kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.