Makaron ze smażoną wołowiną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 300 ml śmietanku UHT Łaciata 12%
  • 150 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 200 g makaronu muszelek
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ok. ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy

Do podania:

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę, a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Warzywa krótko podsmaż, dodaj mięso mielone i rozdrobnij za pomocą łyżki. Dopraw suszonym oregano oraz solą i pieprzem (mało soli, ponieważ później dodajemy sos sojowy, który jest słony). Smaż powoli, aż mięso będzie gotowe. Przypraw suszonym tymiankiem.



Krok 2

Do garnka dodaj bulion i wrzuć surowy makaron. Dodawaj po łyżce przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Wlej sos sojowy. Gotuj, aż makaron będzie miękki. Dodaj śmietankę Łaciatą i na koniec przypraw suszoną bazylią.



Krok 3

Całość posyp tartą mozzarellą, a następnie przykryj przykrywką na 4 do 5 minut, aż ser się roztopi. Posiekaj natkę pietruszki. Gotowe danie podaj na talerzu i udekoruj pietruszką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.