Placuszki z jabłkami

Delikatne i słodkie placuszki są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Można je podawać np. z cukrem pudrem czy syropem klonowym. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Danie: Podwieczorek

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki roztopionego masła
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - 250 g jogurtu naturalnego
  • - ½ łyżki cukru waniliowego
  • - 1 1/3 szklanki mąki
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - ½ jabłka dużego lub 1
  • - ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Jabłko obrać i połówkę pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Posypać je cynamonem i odstawić.



Krok 2

Do miski wlać jogurt oraz wbić jajka. Zmiksować. Dodajemy roztopione masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę (przesiewając), proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy wszystko razem, aby była gładka masa. Miksujemy około 7 minut, aby placuszki były puszyste.



Krok 3

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy na średnim ogniu przez około 1,5 minuty i kładziemy po 2-3 plasterki jabłka. Czekamy około 0,5 minuty i przekładamy taki placek na drugą stronę, dalej smażymy przez 2 minuty.



Krok 4

Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Wychodzi ich około 16 sztuk.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.