Delikatne i słodkie placuszki są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Można je podawać np. z cukrem pudrem czy syropem klonowym. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.
Danie: Podwieczorek
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Jabłko obrać i połówkę pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Posypać je cynamonem i odstawić.
Do miski wlać jogurt oraz wbić jajka. Zmiksować. Dodajemy roztopione masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę (przesiewając), proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy wszystko razem, aby była gładka masa. Miksujemy około 7 minut, aby placuszki były puszyste.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy na średnim ogniu przez około 1,5 minuty i kładziemy po 2-3 plasterki jabłka. Czekamy około 0,5 minuty i przekładamy taki placek na drugą stronę, dalej smażymy przez 2 minuty.
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Wychodzi ich około 16 sztuk.
Dodaj komentarz