Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Śliwki umyj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Przełóż owoce do miski posyp cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przełóż owoce na rozgrzaną patelnię, dodaj 100 ml mleka o smaku truskawkowym i podduś owoce przez 3 -4 minuty na średnim ogniu, delikatnie mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubij mikserem przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie dodaj do nich resztę mleka o smaku truskawkowym, rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Zmiksuj do połączenia składników. Odstaw ciasto na 15 - 20 minut (w tym czasie nieco zgęstnieje).
Rozgrzej patelnię i rozsmaruj na niej równomiernie olej. Na średnim ogniu smaż po kolei naleśniki.
Na każdy naleśnik nałóż porcję śliwek, zawiń i polej z wierzchu sosem powstałym podczas duszenia owoców. Przed podaniem posyp pokrojonymi migdałami. Naleśniki można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego!
Do naleśników idealnie pasuje świeżo ubita śmietanka 30 lub 36%. Pamiętaj tylko, aby wcześniej dobrze ją schłodzić.
Dodaj komentarz