Truskawkowe naleśniki ze śliwkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 opakowania (po 200 ml każde) mleka UHT Łaciate o smaku truskawkowym
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g masła Łaciate
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Przełóż owoce do miski posyp cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przełóż owoce na rozgrzaną patelnię, dodaj 100 ml mleka o smaku truskawkowym i podduś owoce przez 3 -4 minuty na średnim ogniu, delikatnie mieszając. Odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Jajka wbij do miski i ubij mikserem przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie dodaj do nich resztę mleka o smaku truskawkowym, rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Zmiksuj do połączenia składników. Odstaw ciasto na 15 - 20 minut (w tym czasie nieco zgęstnieje).



Krok 3

Rozgrzej patelnię i rozsmaruj na niej równomiernie olej. Na średnim ogniu smaż po kolei naleśniki.
Na każdy naleśnik nałóż porcję śliwek, zawiń i polej z wierzchu sosem powstałym podczas duszenia owoców. Przed podaniem posyp pokrojonymi migdałami. Naleśniki można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego!



Wskazówki

Do naleśników idealnie pasuje świeżo ubita śmietanka 30 lub 36%. Pamiętaj tylko, aby wcześniej dobrze ją schłodzić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.