Placuszki z kurczaka

Autor:

Monika Och

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy. Dodajemy stary ser, pokrojoną cebulkę. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wsypujemy zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy. Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki.



Krok 2

Dodajemy stary ser, pokrojoną cebulkę.



Krok 3

Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy.



Krok 4

Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.



Krok 5

Wsypujemy zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy.



Krok 6

Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.