Placuszki z płatków owsianych

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag płatków owsianych
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Cukier puder
  • Sos czekoladowy

Przygotowanie

Krok 1
Płatki owsiane wsypać do rondla, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić, aby napęczniały, ugotować, ostudzić. 

Krok 2
Następnie dodać mąkę, masło, żółtka, wymieszać. 

Krok 3
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówki

Podawać posypane cukrem pudrem lub oblane sosem czekoladowym.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis