Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 15-20 dag kapusty włoskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć.





Krok 2

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oleju, połączyć z ziemniakami, dodać kapustę z marchewką, 2 łyżki mąki, 1 jajko i szczypior. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 3

Z ciasta uformować okrągłe placuszki, panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.





Krok 4

Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dowolnym sosem.





Wskazówki

Podawać na ciepło z dowolnym sosem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.