Na papierze do pieczenia odrysować i wyciąć 10 kółek o średnicy 24 cm. Do średniego garnka przełożyć: mleko, miód, cukier, masło, kakao. Gotować tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. W osobnym naczyniu połączyć ocet z sodą i kiedy zacznie się pienić dodać miksturę do rondla. Mieszać. Następnie połączyć masę kakaową z jajkiem - mieszać intensywnie trzepaczką, aby jajko się nie ścięło. Zdjąć garnek z ognia i odstaw na około 5 min.. Zacząć masę stopniowo łączyć z mąką - mieszać. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie się ją mieszać, przełożyć ją na posypaną mąką stolnicę. Dodać mąkę, aby uzyskać konsystencję plasteliny. Podzielić na 10 części. Każdy z kawałków rozwałkować na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia. Placki można jeszcze potem wyrównać przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki. Każdy z placków nakłuć w kilku miejscach widelcem. Każdy okrąg piec przez około 4-6 min. w temp ok. 180-190 stopni C. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
W rondlu zacząć podgrzewać mleko z laską wanilii (już bez ziarenek). Mleka nie zagotować, ale odstawić z ognia, kiedy pojawi się na nim pianka. Wyjąć laskę wanilii. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem. Połączyć żółtka z ziarenkami wanilii i stopniowo przesiewać do nich mąkę oraz skrobię. Mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Do masy jajecznej dodać około 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszać trzepaczką. Ponownie wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszać. Następnie postawić garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewać do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia masy. Dodać do budyniu masło, esencję i dokładnie wymieszać. Przelać budyń do miseczki i przykryć go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstawić naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia. Ubić śmietanę kremówkę i wciąż miksując dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Posmarować kremem zimne placki (około 2,5 łyżki kremu na warstwę). Po posmarowaniu wszystkich warstw położyć na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostawić na około 2 godziny, aby warstwy lekko namokły (można schować do lodówki).
Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę. Ubić masło z masą krówkową. Żelatynę połączyć ją z wrzątkiem. Wymieszać i dodać do niej około 1 łyżki śmietany. Gdyby były grudki to włożyć na chwilę do mikrofali. Szybko mieszając dodać resztę śmietany, następnie dodać płyn do masy maślano-krówkowej i szybko zmiksować, aby nie powstały grudki. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekać kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta. Udekorować masą wierzch i boki ciasta, a następnie obłożyć ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Delikatnie zdjąć z ciasta folię i udekorować ciasto pszczółkami z masy cukrowej.
Dodaj komentarz