Bananowo kokosowe naleśniki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki wody kokosowej
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 1 banan
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ½ cytryny
  • 3 banany
  • 1 łyżka czubata miodu wielokwiatowego
  • Olej do smażenia
  • ⅓ tabliczki czekolady gorzkiej
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Mleczko kokosowe odstawiam na kilka godzin i nie wstrząsam nim. Po otwarciu odkładam gęsta masę kokosową na nadzienie. Odstałą wodę kokosową dodam do ciasta.



Krok 2

Banany obieram, polewam sokiem z cytryny. Na patelnię przekładam miód, układam banany i przesmażam je, aż się skarmelizują.



Krok 3

Do wysokiego pojemnika przesypuję mąkę, dodaję pokrojonego banana, sól, wodę gazowaną i kokosową. Ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na oleju.



Krok 4

Jak lekko przestygną, smaruję je mleczkiem gęstym kokosowym, układam banana i zwijam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam nią naleśniki. Dekoruję miętą, posypuję orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.