Niesamowite smaki w towarzystwie mięciutkiej, dobrze uduszonej pręgi wołowej i sosu śmietankowego. Bardzo smaczne danie, którego zapach rozchodzi się po całym domu!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebule i czosnek obieramy i kroimy drobno. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim z każdej strony wołowinę. Smażymy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kroimy drobno paprykę. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem i paprykę i podsmażamy razem 10 minut
Całość przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, słodką papyką i imbirem, następnie smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Po tym czasie dodajemy Śmietankę Łaciatą. Całość bardzo dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodatkowo szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go – zostawiamy naczynie żaroodporne w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na 30 minut.
Podejemy z ryżem. Przyozdabiamy np. gałązką rozmarynu.
Dodaj komentarz