Pieczona pręga wołowa w sosie śmietankowym

Niesamowite smaki w towarzystwie mięciutkiej, dobrze uduszonej pręgi wołowej i sosu śmietankowego. Bardzo smaczne danie, którego zapach rozchodzi się po całym domu!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g pręgi wołowej
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 cebule
  • - ½ czerownej papryki
  • - 6 ząbków czosnku
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki imbiru
  • - ½ łyżeczki chilli
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżki oleju
  • - rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebule i czosnek obieramy i kroimy drobno. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim z każdej strony wołowinę. Smażymy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kroimy drobno paprykę. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem i paprykę i podsmażamy razem 10 minut



Krok 2

Całość przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, słodką papyką i imbirem, następnie smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Po tym czasie dodajemy Śmietankę Łaciatą. Całość bardzo dokładnie mieszamy i zagotowujemy.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodatkowo szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go – zostawiamy naczynie żaroodporne w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na 30 minut.



Krok 4

Podejemy z ryżem. Przyozdabiamy np. gałązką rozmarynu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.