Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Szpinak myjemy i wrzucamy do garnka. Dusimy przez chwilę na średnim ogniu, aby woda wyparowała. Następnie drobno go siekamy.
Cebulę obieramy i nacinamy ją na krzyż. Na patelni umieszczamy 30 g masła, szpinak oraz cebulę. Dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Następnie cebulę wyjmujemy. Szpinak przekładamy do miski i studzimy.
Do miski ze szpinakiem dodajemy ser ricotta, 2 jajka i żółtko, połowę startego parmezanu, szczyptę gałki muszkatołowej i 200 g mąki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy na koniec sól oraz pieprz.
Z masy lepimy kuleczki i obtaczamy każdą z nich w pozostałej mące.
W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Partiami gotujemy kluski przez około minutę. Następnie je odcedzamy. W drugim garnku rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy kluski. Mieszamy delikatnie i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy udekorowane resztą startego parmezanu.
Dodaj komentarz