Szpinakowe gnocchi

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 600 g liści świeżego szpinaku
  • - 250 g mąki
  • - 200 g sera ricotta
  • - 3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
  • - 120 g sera parmezan
  • - 150 g masła
  • - 1 mała cebula
  • - sól
  • - pieprz
  • - gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy i wrzucamy do garnka. Dusimy przez chwilę na średnim ogniu, aby woda wyparowała. Następnie drobno go siekamy.



Krok 2

Cebulę obieramy i nacinamy ją na krzyż. Na patelni umieszczamy 30 g masła, szpinak oraz cebulę. Dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Następnie cebulę wyjmujemy. Szpinak przekładamy do miski i studzimy.



Krok 3

Do miski ze szpinakiem dodajemy ser ricotta, 2 jajka i żółtko, połowę startego parmezanu, szczyptę gałki muszkatołowej i 200 g mąki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy na koniec sól oraz pieprz. 





Krok 4

Z masy lepimy kuleczki i obtaczamy każdą z nich w pozostałej mące.



Krok 5 

W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Partiami gotujemy kluski przez około minutę. Następnie je odcedzamy. W drugim garnku rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy kluski. Mieszamy delikatnie i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy udekorowane resztą startego parmezanu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.