Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały bakłażan,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 100 g oliwek czarnych,
  • 250 g makaronu wstążki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • śmietana

Przygotowanie

Krok 1

Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka. Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, ok 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki. W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową zupę podawać z makaronem. Podawać z kleksem śmietany lub całą zupę zabielić. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.