Kurczak i pieczarki to połączenie idealne. Całości dopełnia słodycz miodu. Zyskujemy danie idealne na smaczny, rodzinny posiłek. Kurczak robi się prawie sam, wystarczy tylko wstawić składniki do piekarnika i czekać na ucztę.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z miodem, paprykami i solą. Kurczaka myjemy, osuszamy i marynujemy przez noc.
Pieczarki kroimy w plastry i lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pieczarki (część pieczarek wkładamy do kurczaka), pokrojone na połówki cebule i drobno pokrojony czosnek.
Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz