Kurczak pieczony z pieczarkami

Kurczak i pieczarki to połączenie idealne. Całości dopełnia słodycz miodu. Zyskujemy danie idealne na smaczny, rodzinny posiłek. Kurczak robi się prawie sam, wystarczy tylko wstawić składniki do piekarnika i czekać na ucztę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 kg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 3 cebule
  • 5 łyżek masła

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z miodem, paprykami i solą. Kurczaka myjemy, osuszamy i marynujemy przez noc.



Krok 2

Pieczarki kroimy w plastry i lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.



Krok 3

Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pieczarki (część pieczarek wkładamy do kurczaka), pokrojone na połówki cebule i drobno pokrojony czosnek.



Krok 4

Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.