Risotto z pomidorami i parmezanem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. Blendujemy pomidory z puszki wraz z sokiem.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Dodajemy zblendowane pomidory. Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy bulion. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto nakładamy do miseczek wraz z pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy startym plastrami parmezanu oraz listkami świeżej bazylii. Smacznego !
Dodaj komentarz