Pomidorowe risotto

Risotto z pomidorami i parmezanem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Świeża bazylia

Przygotowanie

Krok 1

Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. Blendujemy pomidory z puszki wraz z sokiem.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Dodajemy zblendowane pomidory. Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy bulion. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto nakładamy do miseczek wraz z pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy startym plastrami parmezanu oraz listkami świeżej bazylii. Smacznego !



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.