Pomidory faszerowane jagnięciną`

Pięknie wyglądają, rewelacyjnie smakują i są banalnie proste w przygotowaniu. Idealne jako ciekawa przystawka na przyjęcie lub element romantycznej kolacji.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże pomidory
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki bazylii
  • - 200 g jagnięciny mielonej
  • - 1 łyżeczka czosnku
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Cebulę obieramy, drobno siekamy i obsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i chwilę podduszamy. Od pomidorów odcinamy „czapeczki”, łyżką wydrążamy środki. Środki z pomidorów dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy bazylią i czosnkiem. Całość dusimy 5 minut.



Krok 2

Pomidory faszerujemy przygotowanym farszem i wkładamy do natłuszczonego lekko naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.