Migdałowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 4 żółtka
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Kruszonka:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 2-3 dag mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 5 dag biszkoptów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie


Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów.




Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.



Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną, połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.



Kruszonka

W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.




Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym i kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.