Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów.
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną, połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym i kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.
Dodaj komentarz