Porzeczkowa sałatka z kiwi i mango

Polskie sezonowe owoce, takie jak porzeczki są mało doceniane w naszym kraju. W Europie Zachodniej traktowane są jako towar luksusowy, dlatego latem kiedy są dojrzałe i słodkie powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Mają właściwości przeciwutleniające, zawierają dużo błonnika, witamin B i E. Doskonale nadają się jako dodatki do sałatek.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie rukoli
  • - 1 mango
  • - 0,5 kg porzeczki czerwonej
  • - 5-6 kiwi
  • - Śmietanka Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Rukolę wyciągamy z opakowania i myjemy, a kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czas na mango, na które mamy prosty sposób - wystarczy przekroić je na pół, wydłubać pestkę, pokroić w kostkę i odwrócić skórkę na lewą stronę odrywając ją od miąższu.



Krok 2

Następnie należy umyć i oderwać porzeczki od gałązek. Na talerzach układamy rukolę, plasterki kiwi, mango oraz porzeczkę. Dodajemy na wierzch Śmietankę Łaciatą, która nada sałatce niepowtarzalnego smaku.



Wskazówki

Pestkę z mango możemy wyjąć za pomocą łyżki, którą wbijamy w owoc i delikatnie unosimy do góry, aż do całkowitego usunięcia pestki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.