Polskie sezonowe owoce, takie jak porzeczki są mało doceniane w naszym kraju. W Europie Zachodniej traktowane są jako towar luksusowy, dlatego latem kiedy są dojrzałe i słodkie powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Mają właściwości przeciwutleniające, zawierają dużo błonnika, witamin B i E. Doskonale nadają się jako dodatki do sałatek.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rukolę wyciągamy z opakowania i myjemy, a kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czas na mango, na które mamy prosty sposób - wystarczy przekroić je na pół, wydłubać pestkę, pokroić w kostkę i odwrócić skórkę na lewą stronę odrywając ją od miąższu.
Następnie należy umyć i oderwać porzeczki od gałązek. Na talerzach układamy rukolę, plasterki kiwi, mango oraz porzeczkę. Dodajemy na wierzch Śmietankę Łaciatą, która nada sałatce niepowtarzalnego smaku.
Pestkę z mango możemy wyjąć za pomocą łyżki, którą wbijamy w owoc i delikatnie unosimy do góry, aż do całkowitego usunięcia pestki.
Dodaj komentarz