Mięso z kurczaka z nutką imbiru

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wlać oliwę i sok z pomarańczy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, gałkę muszkatołową, mielony imbir i wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.





Krok 3

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.





Krok 4

Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką, po wierzchu obłożyć wiórkami z masła, przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować mięso z indyka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.