Tagine z kurczaka z pikantną brukselką

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 ½ łyżki oleju kokosowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 filetów z udek z kurczaka (bez kości i bez skóry)
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250ml bulionu z kurczaka
  • 6 suszonych moreli
  • 175g ciecierzycy z puszki
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • 275g brukselki
  • 50g tartego Sera Mozzarella Mlekpol
  • ½ pęczka kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa. Zacznij od przygotowania składników. Pokrój cebulę w plastry, czosnek na drobne kawałeczki, a paprykę w drobną kosteczkę.



Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Na rozgrzany olej dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę. Gotuj regularnie mieszając przez ok. 3-4 minuty, aż cebula stanie się miękka.



Krok 3

Zwiększ ogień pod naczyniem żaroodpornym i dodaj umyte dokładnie udka z kurczaka. Smaż wszystko razem przez ok. 3 minuty. Od czasu do czasu mieszaj.



Krok 4

Dopraw przyprawami i dodaj przecier pomidorowy, prawie cały czas mieszając (przez ok. 1 min).



Krok 5

Dodaj bulion, a po zagotowaniu wywaru zmniejsz ogień i przykryj go częściowo pokrywką. Gotuj w ten sposób 30 min.



Krok 6

W tym czasie odsącz i opłucz ciecierzycę. Później pokrój suszone morele na pół, posiekaj brukselkę oraz pokrój grubo kolendrę.



Krok 7

Po 30 min do potrawki dodaj suszone morele i ciecierzycę. Gotuj następne 10 min na wolnym ogniu.



Krok 8

Kiedy tagine zacznie bulgotać podgrzej pozostałe ½ łyżki oleju kokosowego na patelni na dużym ogniu. Na rozgrzanej patelni upraż przez ok. 10 sekund nasiona kminku, a następnie dodaj posiekaną brukselkę. Wszystko smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Brukselka powinna zmięknąć i miejscami się zarumienić.



Krok 9

Tagine podawaj w dużej misce, na wierzchu posyp go smażoną brukselką, dodaj tartą mozzarellę i udekoruj kolendrą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.