Umyj wszystkie warzywa. Zacznij od przygotowania składników. Pokrój cebulę w plastry, czosnek na drobne kawałeczki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Na rozgrzany olej dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę. Gotuj regularnie mieszając przez ok. 3-4 minuty, aż cebula stanie się miękka.
Zwiększ ogień pod naczyniem żaroodpornym i dodaj umyte dokładnie udka z kurczaka. Smaż wszystko razem przez ok. 3 minuty. Od czasu do czasu mieszaj.
Dopraw przyprawami i dodaj przecier pomidorowy, prawie cały czas mieszając (przez ok. 1 min).
Dodaj bulion, a po zagotowaniu wywaru zmniejsz ogień i przykryj go częściowo pokrywką. Gotuj w ten sposób 30 min.
W tym czasie odsącz i opłucz ciecierzycę. Później pokrój suszone morele na pół, posiekaj brukselkę oraz pokrój grubo kolendrę.
Po 30 min do potrawki dodaj suszone morele i ciecierzycę. Gotuj następne 10 min na wolnym ogniu.
Kiedy tagine zacznie bulgotać podgrzej pozostałe ½ łyżki oleju kokosowego na patelni na dużym ogniu. Na rozgrzanej patelni upraż przez ok. 10 sekund nasiona kminku, a następnie dodaj posiekaną brukselkę. Wszystko smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Brukselka powinna zmięknąć i miejscami się zarumienić.
Tagine podawaj w dużej misce, na wierzchu posyp go smażoną brukselką, dodaj tartą mozzarellę i udekoruj kolendrą. Smacznego!
Dodaj komentarz