Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 kalarepa
  • ½ pietruszki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por
  • 15-20 dag boczniaków
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i blanszować.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.



Krok 3

Do miseczki wlać oliwę, wsypać przyprawę bałkańską, dodać mięso, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię, zrumienić.



Krok 4

Na tłuszczu w którym smażyło się mięso podsmażyć posiekany por i pokrojone w kostkę boczniaki. Połączyć z mięsem i warzywami, podlać warzywnym wywarem, dodać odrobinę soli i dusić do miękkości.



Krok 5

Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.