Żeberka w sosie pomidorowym

Pyszne, jednogarnkowe danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi duszonych żeberek. Sos pomidorowy idealnie uzupełnia smak mięciutkiego, delikatnego mięsa. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 3 łyżka mąki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy, osuszamy i oprószamy mąką, po czym przesmażamy krótko na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Po ok. 5 minutach dolewamy do żeberek wodę i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem, aż mięso wyraźnie zmięknie.



Krok 3

Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, sok z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.