Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w słupki, oprószyć solą i odstawić na 10-15 minut, opłukać.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w na kawałki.
Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię pokroić w słupki.
Mięso umyć i pokroić w podłużne paski, zrumienić na rozgrzanym smalcu, dodać pokrojony w krążki por i posiekany czosnek, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szkl. bulionu, dodać odrobinę soli i pieprzu, przykryć i dusić. Do półmiękkiego mięsa dodać przygotowane warzywa i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką, koncentratem i mieloną papryką. Połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.
Potrawkę podawać z kaszą lub pieczywem.
Dodaj komentarz