Potrawka z mięsem i warzywami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • ½ bakłażana
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 mała cukinia zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu
  • Śmietana Łaciata 18%
  • Papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w słupki, oprószyć solą i odstawić na 10-15 minut, opłukać.



Krok 2

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w na kawałki.



Krok 3

Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię pokroić w słupki.



Krok 4

Mięso umyć i pokroić w podłużne paski, zrumienić na rozgrzanym smalcu, dodać pokrojony w krążki por i posiekany czosnek, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szkl. bulionu, dodać odrobinę soli i pieprzu, przykryć i dusić. Do półmiękkiego mięsa dodać przygotowane warzywa i dusić do miękkości.



Krok 5

Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką, koncentratem i mieloną papryką. Połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.



Wskazówki

Potrawkę podawać z kaszą lub pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.