Skrzydełka słodko-kwaśne

Cudowne połączenie imbiru, miodu i cytryny z curry, papryką i cynamonem sprawia, że kurczak nabiera wyrazu i egzotycznego smaku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 cebule czerwone
  • garść suszonych śliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Skrzydełka obsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni, aby zarumieniły się z każdej strony.



Krok 2

Skrzydełka razem z tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy imbirem, curry, czerwoną papryką, cynamonem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojone suszone śliwki i cebulę. Następnie całość mieszamy.



Krok 3

Polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 1 godzinę, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.



Wskazówki

Można podawać z pokrojonym selerem naciowym.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 09:13:00

Skrzydełka przygotowane w taki sposób są na pewno pyszne :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.