Powidła śliwkowe

Autor:

KUCHARECZKA

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • Ewentualnie cynamon dla wzbogacenia smaku

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć, wypestkować i wrzucić do garnka o szerokim i grubym dnie.



Krok 2

Dodać ok. 4 łyżki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut.



Krok 3

Następnie bez pokrywki gotować na małym ogniu przez ok. 4,5 godziny co jakiś czas mieszając.



Krok 4

Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Nie trzeba ich pasteryzować.



Wskazówki

Dla wzbogacenia smaku można dodać cynamon.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.