Precle

Znakomite na przekąskę w drodze lub na spotkania z przyjaciółmi. Domowe precle na pewno zasmakują Twoim najbliższym.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag maki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 dag sody oczyszczonej
  • Jajko
  • Do posypania: sól gruboziarnista

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, drożdże oraz sól przesiewamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.



Krok 3

Ciasto ponownie ugniatamy. Dzielimy na 10 części. Z każdej rolujemy wałek i układamy w kształcie 8.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem sody. Do wrzątku wrzucamy precla i gotujemy z każdej strony po 30 sekund. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch precli smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy gruboziarnistą solą.



Krok 5

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.