Pyszne i bardzo proste babeczki, które zasmakują każdemu!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmiksuj. Dodaj mleko i zmiksuj ponownie na gładkie ciasto. Jeśli chcesz dodać do babeczek kawałki czekolady, dosyp je teraz i całość zamieszaj łyżką.
Ustaw temperaturę piekarnika na 180°C.
Ciasto przełóż do papierowych foremek (papilotek/kokilek), nałóż je do ok. 3/4 wysokości foremek. Foremki z ciastem przełóż do formy na muffinki. Dzięki niej babeczki równomiernie urosną podczas pieczenia.
Wstaw babeczki do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut na złocistobrązowy kolor. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową (lub ziarnami wanilii). Następnie stopniowo dodawaj dobrze schłodzoną kremówkę, cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż krem zgęstnieje. Spróbuj i w razie potrzeby dosłódź cukrem pudrem.
Przełóż krem do szprycy cukierniczej i udekoruj babeczki. Możesz również posmarować je grubo kremem lub nałożyć na każdą za pomocą łyżki porcję kremu.
Gotowe babeczki trzymaj w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Dodaj komentarz