Pstrąg z migdałami

Oryginalna, chrupiąca, migdałowa panierka nadaje rybie ogromne bogactwo walorów smakowych. Dodatkowo migdały wzbogacają dietę w bardzo potrzebny dla naszego mózgu magnez. Potrawa polecana dla rosnącej, uczącej sie młodzieży i osób zestresowanych pracą.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 pstrągów
  • 200 g migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie drobno siekamy. Nie zaleca się używania gotowych krojonych migdałów, gdyż mają one znacznie mniej mleczka migdałowego i zmniejszą aromat potrawy.



Krok 2

Oczyszczonego i sprawionego pstrąga posypujemy solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na 10 minut w chłodnym miejscu.



Krok 3

Nagrzewamy pieakrnik do 150ºC. Pokrojone migdały mieszamy z natką pietruszki i posypujemy nimi dno naczynia do zapiekania. Układamy pstrągi, posypując je z wierzchu pozostałymi migdałami z natką.



Krok 4

Wstawiamy naczynie odkryte do gorącego piekarnika nastawionego na 150ºC. Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku najlepiej z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.