Oryginalna, chrupiąca, migdałowa panierka nadaje rybie ogromne bogactwo walorów smakowych. Dodatkowo migdały wzbogacają dietę w bardzo potrzebny dla naszego mózgu magnez. Potrawa polecana dla rosnącej, uczącej sie młodzieży i osób zestresowanych pracą.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Bez glutenu
Bez laktozy
Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie drobno siekamy. Nie zaleca się używania gotowych krojonych migdałów, gdyż mają one znacznie mniej mleczka migdałowego i zmniejszą aromat potrawy.
Oczyszczonego i sprawionego pstrąga posypujemy solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na 10 minut w chłodnym miejscu.
Nagrzewamy pieakrnik do 150ºC. Pokrojone migdały mieszamy z natką pietruszki i posypujemy nimi dno naczynia do zapiekania. Układamy pstrągi, posypując je z wierzchu pozostałymi migdałami z natką.
Wstawiamy naczynie odkryte do gorącego piekarnika nastawionego na 150ºC. Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku najlepiej z termoobiegiem.
Dodaj komentarz