Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę, dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180°C, piec przez ok. 20 minut.
Dodaj komentarz