Pszenne bułeczki z ziarnami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Rozczyn:

  • drożdże świeże - 20 g
  • mąka -1 łyżka
  • szczypta soli
  • woda ciepła - 20 ml

Ciasto drożdżowe :

  • woda ciepła - 250 ml
  • olej - 3 łyżki
  • mleko - 5,5 łyżki
  • mąka pszenna - 4 szkl.
  • cukier - 1 łyżka
  • sól 7,5 g

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt

Przygotowanie

Rozczyn

Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę, dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.



Ciasto drożdżowe

Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180°C, piec przez ok. 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.