Pyszny tort czekoladowy z kremem śmietanowo-serowym

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt czekoladowy

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Ganache czekoladowe

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 240 ml rzadkiej śmietanki kremówki 36% Łaciata

krem śmietanowo-serowy

  • 250g mascarpone
  • 500g sera
  • 250g śmietany kremówki 36 % Łaciata
  • 1 śmietan fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • aromat waniliowy

Krem czekoladowy

  • 1 kem czekoladowy
  • 300ml mleka Łaciate
  • dekoracje

Przygotowanie

Krok 1

Wykonanie biszkopt czekoladowy: do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i bardzo delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni i pieczemy około 30-40 minut.



Krok 2

Ganache czekoladowe: śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki. Odstawiamy do wystudzenia.



Krok 3

Krem śmietanowy: żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy pod koniec dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy ser mascarpone i ser twarogowy, aromat śmietankowy dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą śmietankę. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy wszystko ze sobą.



Krok 4

Składanie tortu: biszkopt dzielimy na kilka blatów. Na paterę kładziemy pierwszy blat czekoladowy na niego wykładamy krem serowy i przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy ganach czekoladowe, przykrywamy blatem czekoladowym, krem serowy, który przykrywamy blatem biszkoptu czekoladowego, czynność powtarzamy do ostatniego blatu czekoladowego. Cały tort smarujemy kremem czekoladowym. Na środek tortu wykładamy ganache czekoladowe dekorujemy ażurkami czekoladowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.