Pyzy z kaszą manną

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 duże ziemniaki surowe
  • 2 kg ziemniaków ugotowanych (po obraniu)
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • 3 pętki kiełbasy cienkiej

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • Tłuszcz do smażenia
  • Vegeta

Przygotowanie

Farsz

Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać vegetą, przesmażyć na tłuszczu.



Ciasto

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto . Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić. Wrzucać od razu do osolonej gotującej się wody, od wypłynięcia pyz gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.